Cupuacu

5 ritka és ízletes egzotikus gyümölcs

Az almáról mindenki ismeri a mondást, hogy napi egy alma távol tartja az orvost. Az alma előnyei miatt mindenképpen megéri fogyasztani, de néha egy kicsit kimozdulhatunk a komfort zónánkból, és mást is kipróbálhatunk.

Az egzotikus gyümölcsök fogyasztásával valódi túrát tehetünk a Föld körül. Az alábbi 5 gyümölcsöt mindenképpen érdemes kipróbálni, ha beléjük bukkanunk a szupermarketekben.

Ezeket az egzotikus gyümölcsöket mindenképpen érdemes kipróbálni

Cupuacu: az amazóniai esőerdőkben és Peru vidékén nő. Külsője a kókuszdióra hasonlít tojásdad formája és sötétbarnás színe miatt, súlya pedig elérheti a 2 kg-ot. Belseje puha, csokoládés ízű, mert a kakaó-bab családjával rokon. Gazdag B1, B2 és B3 vitaminokban, hasznos a szív megbetegedései ellen, erősiti az immunrendszert.

Cherimoya: az Andok részén nő Argentína és Csille határai mentén. Húsa édes és parfümös aromájú, gazdag antioxidánsokban és ásványokban. Leginkább fagylaltokhoz és salátákhoz használják. Érdekes, hogy akár a testben levő mérgező elemek eltávolítására is használható, emellett megfelelő szinten tartja a vérnyomást.

Jabuticaba: délkelet Brazília részén termesztett ritka fekete bogyó alakú gyümölcs. Érdekessége, hogy magáról a fa törzséről nő ki, szőlőszemhez hasonlít a legjobban, de keményebb a burka. Édes aromája miatt lekvárt vagy pék termékek megtöltésére használják. Gyógyászatilag az asztma és a hasmenés tüneteit enyhiti.

Rambután: nevét a maláj „rambut”-ról kapta ami hajat jelent, hisz rózsaszín burkolatán kis zöld hajszerü szálak nőnek ki. Szintén a belső fehér húsa fogyasztható, amelynek íze az édes és savanyú keveréke. Szénhidrát és protein tartalmának köszönhetően gyorsan a feltöltődöttség érzetét adják. Magas réztartalma által segíti a fehérvérsejtek képződését, amik a fertőzésekkel való harcot segítik.

Csodagyümölcs: nyugat-Afrika esőerdőiben található meg, piros színű csipkebogyóhoz hasonlít. Édeskés ízű és állítólag segít visszahozni a rákos beteget étvágyát. Egy miraculin-nak nevezett glikoproteint tartalmaz, amelynek olyan csodaereje van, hogy képes a savanyú vagy savas ételek izét megédesíteni, pl. az ecetét vagy a mustárét. A titok abból áll, hogy a miraculin a nyelvben levő édes ízért felelős receptorokhoz kapcsolódik és kb. 30 percig tart a hatása. Ezért használható természetes édesitőszerként is, főleg olyan emberek esetében, akik cukormentes diétát folytatnak.