tepertő

8 tipp a tepertősütés elvégzéséhez és a tároláshoz

A tepertősütés nem tudomány, bárki meg tudja csinálni, ha odafigyel a részletekre. Nézzük meg most, milyen hibákat kellene elkerülni, amikor úgy döntünk, szeretnénk mi is otthon elkészíteni ezt az ételt.

A   tepertőkészítés egy elég időigényes folyamat és ha nem akarjuk, hogy munkánk gyümölcse kárba vesszen, fogadjuk meg a következő hasznos tanácsokat.

8 tipp a tepertő sütéséhez ás tárolásához

Plusz zsír hozzáadása: Az egyik leggyakrabban elkövetett hiba, amikor a kezdő háziasszonyok plusz zsírt adnak hozzá a tepertőhöz. Ez valójában teljesen felesleges, mert a tepertő tulajdonképpen a saját zsírjában sül meg.

A zsírszalonna feldarabolása: Fontos arra is odafigyelni, hogy a zsírszalonnát megfelelő méretűre vágjuk össze. A legideálisabb darabok 2×2 cm-esek. Amennyiben ettől kisebbek, megtörténhet, hogy túl sok zsírt kapunk és kevés tepertőt.

Tej hozzáadása: A tepertősütés vége felé szükséges a már majdnem kész tepertőhöz kevés tej hozzáadása is. Viszont arra nagyon oda kell figyelni, hogy ezt ne egyszerre öntsük hozzá, mert kifuthat. Ajánlott, hogy cseppenként adagoljuk, így ez biztosan nem történhet meg.

Bőrdarabkák eltávolítása: A zsírszalonnán lévő bőrdarabkák hajlamosak leragadni a lábas aljára, ezért legjobb, ha ezeket a sütés előtt eltávolítjuk. Ha mégis szeretnénk, hogy a tepertőnkön ropogós bőrdarabkák legyenek, figyeljünk arra, hogy azok soha ne kerüljenek a lábas aljára sütés közben.

A sózás: A tepertőkészítés egyik leggyakoribb hibája az idő előtti sózás. Hiba, ha az a sütés előtt történik, de ha közvetlenül az után, akkor is. Legjobb, ha megvárjuk, míg szinte teljesen ki nem hűl és csak ezután ízesítjük.

A tepertő tárolása: Sokan a munkafolyamat végén vétik a legnagyobb hibát, vagyis a frissen sült tepertőt a hűtőbe teszik. Ennél sokkal jobb helye lehet az éléskamra polcán vagy akár zsírosbödönben tárolva. Így nagyon sokáig megőrizheti a frissességét.

A tepertő lezárása: Végezetül, még egy fontos dolog. Miután elkészítettük, nem szabad rögtön lezárni a tepertőt tartalmazó tárolót, hanem addig kell várni, míg teljesen kihűl.