fehérbor

A fehérbor hatása az egészségre

Hasznos a fehérbor?

Igen, a vörösbort az alkohol szent gráljának tekintik a benne található antioxidánsok egészségre gyakorolt ​​jótékony hatását tekintve, és ez így van.

De a fehérbor is jótékony hatású, és bár nem tartalmaz olyan erős antioxidánsokat, mint a vörösbor, hasonló egészségügyi előnyökkel jár, például csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Miért jó neked a fehérbor?

A kalóriák a borfajtától függően változnak, de átlagosan körülbelül 129 kalóriát fogyasztunk egy pohár 140 grammos fehérboronként.

A kalóriákon kívül a pohár fehérbor tele van antioxidánsokkal, köszönhetően a fenolos vegyületeknek, amelyek segítik a szervezetet az oxidatív stressz elleni küzdelemben.

Ha már a stresszről beszélünk, egy pohár fehér, egy baráti asztal és egy kis friss levegő jót tesz a stresszhormonok csökkentésének és az egészség megőrzésének.

Az európai fehérborok antioxidáns összetétele az olívaolajéhoz hasonlítható. Ezenkívül a fehérborok ugyanolyan hatékonyak lehetnek, mint a vörösborok a szív és az artériák jó működésében.

A francia paradoxon

A bor egészségügyi előnyeinek egyik leghíresebb esetét francia paradoxonnak nevezik. Franciaországban gyakran fogyasztanak magas telített zsírtartalmú ételeket, amelyek általában állati eredetű termékekből, például húsból vagy tejtermékekből származnak.

Furcsa, hogy Franciaországban nem túl magas a szívbetegségek aránya. Más országokkal összehasonlítva a borfogyasztás magasabb, és egyes kutatók azt állítják, hogy a bor képes kompenzálni a nagy mennyiségű elfogyasztott telített zsírt.

A polifenolok ereje

Kevesebb tanulmányt végeztek fehérborral, mert a vörösbort hasznosabbnak tartják. A nagy különbség a vörös és a fehér között a polifenoltartalom.

A vörösbor körülbelül 10-szer több polifenolt tartalmaz, mint a fehérbor. A polifenol a növényekben található antioxidáns.

Az alkohol előnyei

Az alkoholnak általában vannak egészségügyi előnyei, amelyek fokozzák a fehérborban már jelen lévő antioxidánsokat.

A Current Cardiology Reportsban megjelent 2018-as tanulmány azt mutatja, hogy a mértékletes borivás előnyei közé tartozik a koszorúér-betegség, a szívelégtelenség és a szív- és érrendszeri halálozás kockázatának csökkenése.

A borivás hátrányai

A borfogyasztás legnagyobb hátránya abból adódik, hogy túl sokat iszik belőle.

Az, hogy mennyi a túl sok, attól függ, hogy kit kér, mivel az alacsony kockázatú alkoholfogyasztásra vonatkozó irányelvek országonként eltérőek.

Míg a vörös és a fehérbor egészségügyi előnyökkel jár, az alkoholos italok kockázatokat hordoznak magukban. A legnagyobb kockázatot az alkoholfüggőség kialakulása jelenti.

A túl sok ivás szívproblémákhoz, például aritmiához és májproblémákhoz, például cirrózishoz és fibrózishoz vezethet. A hasnyálmirigye begyulladhat és megsérülhet. Egyes rákos megbetegedések kockázata is nő.