A GIS vége, az ORF hozzájárulás kötelezővé válik 2024-ben

A jövő év elejétől Ausztriában átalakul a közmédia finanszírozási rendszere. A hírek szerint a jól ismert GIS (Gebühren Info Service) hozzájárulás megszűnik, és helyébe az ORF hozzájárulás lép. Ez azt jelenti, hogy minden osztrák háztartásnak fizetnie kell majd az új hozzájárulást, függetlenül attól, hogy használják-e az ORF adásait vagy sem.

Az eddigiekben a GIS adó váltotta ki a legtöbb vitát azok között, akik nem használták az ORF csatornáit, mégis fizetniük kellett a szolgáltatásért. Az új rendszer bevezetésével az ORF-Beitrags Service GmbH fogja kezelni a díjak beszedését, melynek összege havonta 15 euró 30 cent lesz minden fő lakcímre.

Fontos információk az átmenetről: Akik korábban mentességet kaptak a GIS fizetése alól, nem kell új kérelmet benyújtaniuk, és az adatváltozásokat könnyedén lehet jelezni az online űrlap kitöltésével. A fizetési módok között csekk és részletfizetés is elérhető lesz az új rendszerben.

Az ORF hozzájárulás mindig előre fizetendő lesz, és az átmeneti időszakban az ORF-Beitrags Service össze fogja vonni az előző havi GIS díjat az új hozzájárulással egy számlán. Az átállás során azoknak, akik már rendelkeznek GIS regisztrációval és fizették a díjakat, nincs szükségük további intézkedésekre, mivel az adataik automatikusan átkerülnek az új rendszerbe.

Ez az átalakulás új lehetőségeket hozhat az osztrák közszolgálati médium finanszírozásában, és az új rendszerrel az átláthatóság és a könnyebb adminisztráció reményében lépnek előre.

Forrás: Ausztriai Magyarok