malinois belga juhász

A malinois belga juhász

A belga juhász család egyik faja, és eredete a belga Malines nevű településhez köthető, ahol a tenyésztése kezdődött el. Rokonaihoz hasonlóan az őrző kutyák jellegzetességeit hordozza magával – éberség, gyorsaság és a gazdához való életre szóló ragaszkodás.

Lássunk pár fizikai tulajdonságot dióhéjban

  • Mérete: 50-60 cm között változó a nemtől függően
  • Súlya: 18-36 kg
  • Szőrzet: sima, rövid
  • Élettartam: 14-16 év

Mivel DNS-ükben a juhászkutya tulajdonságai vannak, ezért egy jól kifejlett csontozatú és izomzatú kutyafajról van szó. Ami megkülönbözteti másik 3 belga rokonától az a büszke fejtartás, a csinosabb testalkat és a szőrzet kávébarna vagy mahagóni színe. Emellett az egyedi fekete fülek és arc nagyon is kiemeli a csokoládé barna okos és kíváncsi szemeket.

Mivel rövid vízálló szőrzettel rendelkeznek ezért elég könnyű ápolni azt – rendszeresen kikefélni az elhalt szőrt. De ne felejtsük, hogy „juhász” csoportból származó kutya, így évente kétszer vedlik. Különösebb ápolást a körmök jelentik, hisz ezek túlnövése fájdalmat és a járásban, szaladásban komolyan akadályozhat.

belga juhász a vízben

Mozgás és tréning szükséglet

Itt bizony jól döntsünk, mert egy magas energiaszintű kutyáról van szó, így nem lehet egyszerűen az udvarban magára hagyni vagy naponta egyszer a panellakás körül megsétáltatni. Szüksége van komoly fizikai és mentális edzésre a gazdival, számukra tulajdonképp ezt jelenti a boldogság és életük célja is egyben, így nyugodtan mehetünk egy bicikli vagy gyalogos túrára kíséretükben.

Már kiskorában tanítsuk meg az alapszabályokra, és vigyázzunk arra, hogy a kutya vadászösztöne – a mozgó elemek utáni szaladás – ne a gyerekek, autók vagy más állatok felé irányuljon. Nagyon intelligens és gyorsan tanuló faj, ezért hamar el fog sajátítani bármilyen parancsot vagy trükköt.

Ami az egészségügyi problémákat illeti, általában véve egy egészséges kutyafajról van szó, ami gondot okozhat az a csípő vagy váll diszplázia, egyes szem fertőzések és persze a fogak és fülek tisztán tartása.

A kutya nevek közül a malinois belga juhász számára az az ideális, ami kifejezi dinamikus személyiségét, robbanékonyságát és mozgásszeretetét.