A mikrozöldségekben rejlő hatalmas potenciál

A legtöbbünk általában azért nem fogyaszt elegendő zöldséget és gyümölcsöt, mert korlátozott térrel rendelkezünk, és arra sem jut általában nagyon időnk, hogy megfelelően bevásároljunk.

Az ízletes és tápanyagokban gazdag mikrozöldségek azonban megoldják ezt a problémát. A termesztésük ugyanis gyorsan és egyszerűen kivitelezhető akár a konyhában is. Ezek azonban nem összekeverendők a csírákkal.

A csírák és a mikrozöldségek közötti különbségek

Bár a csírák és a mikrozöldségek az állagukban és a megjelenésükben is eltérnek, de a legnagyobb különbség talán a termesztésükben van. Ugyan mindkét esetben magokat használunk, de a csíráztatáshoz elegendő a víz és egy csíráztató edény, amelyben a magokat be kell áztatni, majd le kell önteni róluk a vizet. Ezt követően pedig rendszeresen át kell öblíteni őket, hogy megszívják magukat, és megrepedjen a maghéj, amelyből 3-4 nap elteltével kifejlődik az ehető csíra.

A mikrozöldségek esetében viszont nem elég egy szimpla csíráztató edény, szükség van egy tálcára, egy ültetőközegre, mint például a kenderrost lapka, hogy megtartsa a vizet és a gyökerek is bele tudjanak kapaszkodni, és sok-sok napfényre. Ennek az állapotnak az elérése egyébként a korábban említett 3-4 napon túl további 4-5 napot vesz igénybe.

Mikrozöldségek tápanyagtartalma

Ódákat tudnánk zengeni a mikrozöldség fogyasztás jótékony hatásairól, de leginkább azért ajánlott beépíteni őket az étrendünkbe, mert a tanulmányok megállapították, hogy a leveleikben a szervezetünk számára fontos vitaminokból és antioxidánsokból akár 10-szer nagyobb mennyiség is megtalálható, mint a kifejlett zöldségekben. Főként C-, E-, és K vitaminban, valamint béta-karotinban gazdagok.

Fogyasztásuk

A szakértők általában a fogyasztásukat az étrendünk gazdagítására javasolják, vagyis nem a hagyományos zöldségek helyett, hanem mellettük. Felhasználhatjuk őket saláták készítésére, de nagyszerűen funkcionálhatnak pizza- és szendvicsfeltét gyanánt, valamint turmixok, öntetek és mártogatósok legfőbb összetevőjeként is.

Mi általában egy avókádókrémes szendvics feltétjeként használjuk őket, de sokszor készítünk a segítségükkel selymes brokkoli krémlevest is.