sommelier tanfolyam

A sommelier egy igazán trendi szakma

‘Sommelier” – ezt a franciásan vonzó kifejezést szinte mindannyiunk hallotta már korábban, ha máshogy nem is, akkor egy filmben, a legtöbbünk azonban nem sok mindent tud erről az izgalmas munkakörről. Ezért is gondoltunk arra, hogy a mai cikkünkben segítünk összefoglalni a legfontosabb infókat.

Vágjunk is bele!

A sommelier szó hallatán szinte biztos, hogy egy idősebb urat látunk magunk előtt, aki finom mozdulatokkal pörgeti a bort a poharában, és közben olyan kifejezéseket sorol, amelyeket még sosem hallottunk.

De a tévhitekkel ellentétben a feladata nem merül ki ennyiben. Ő állítja össze a borlapot, részt vesz az árubeszerzésben, és megfelelő italt ajánl a vendégeknek a választott ételükhöz, vagy éppen fordítva.

Ehhez pedig nem elég tisztában lennie a szőlőfajtákkal, a szőlészeti eljárásokkal, illetve azzal, hogy melyek a legjobb évjáratok, borvidékek és termelők, hanem szoros kapcsolatot kell ápolnia a boros gazdákkal, és kitűnően kell kommunikála a vendégekkel. Abban az esetben ugyanis, ha nem tud ráérezni az ízlésükre, akkor rossz benyomást fog kelteni, és ugye nem kell mondanunk, ez mit jelent magára az étteremre nézve.

Mennyit keres egy sommelier?

Ez a pálya nem csak amiatt lehet, mert rendkívül izgalmas, hanem azért is, mert kifejezetten jövedelmező. A fizetesek.hu weboldal adatai alapján egy sommelier havi bruttó keresete manapság Magyarországon 351 és 643 ezer forint között mozog.

Ez pedig leginkább annak köszönhetően, hogy a közösségi média növekvő hatókörének köszönhetően jelentősen megnőtt ennek a munkakörnek a társadalmi megbecsülése. Manapság már nem ritka, hogy egy sommelier akár több tízezer rajongóval is rendelkezik az Instagramon vagy a Facebookon.

Számos tanfolyam keretében elsajátítható

Amennyiben a fentebb leírtak alapján úgy gondoljuk, hogy ez az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő szakma nekünk való, akkor számos sommelier tanfolyam közül mazsolázhatunk.

Az alapozó képzéseken betekintést kaphatunk a professzionális italszerviz világába, és részletezik számunkra azokat a fontosabb dolgokat illetve atechnikákat, melyeket akár otthon is alkalmazhatunk.

Ugyan ezekhez a boros előképzettség nem árt, de nem alapfeltételük, hiszen ez később is megszerezhető, a érdeklődésünknek és a munkakörünknek megfelelően.