babzsák

A töltet minősége is egy lényeges szempont a babzsákfotel választásnál

Egy babzsákfotel kényelmét nem csupán a formája és a huzat anyaga, hanem a töltőanyag minősége is nagymértékben meghatározhatja. Abban az esetben ugyanis, ha ez tele van darálékkal, az apró kis gyöngyök a tökéletlen formájuk miatt nem tudnak elgurulni egymás mellett, hanem összetapadnak.

Ennek köszönhetően pedig az ülőalkalmatosság közel sem lesz olyan kényelmes, mint amilyennek eredetileg lennie kellene. Ráadásul még a szellőzése sem lesz megfelelő. Nem tudunk úgy megnézni benne egy hosszabb filmet, hogy ne izzadnánk meg az ölelésében.

Azt pedig már nem is említjük, hogy mennyire porolódik, és milyen könnyen átveszi a kellemetlen szagokat. Így nem csupán az egészségünkre lehet káros hatással lehet, hanem a tisztítása is eléggé körülményessé válik.

Mikor kezdjünk el gyanakodni?

Ha nem találjuk meg a leírásban, hogy milyen anyagból készült a töltet, vagy csupán csak ködös utalásokat adott meg a gyártó vele kapcsolatban, akkor jobb, ha inkább messziről elkerüljük azt a bizonyos ülőalkalmatosságot.

A legideálisabb választásnak a nagy és sűrű EPS hungarocell golyókkal töltött babzsákfotel számít, ami egy nyílással van ellátva, hogy a későbbiekben is könnyedén után lehessen tölteni. Ezek a 2-6 mm-es polisztirol golyócskák ugyanis a használat során fokozatosan veszítenek a térfogatukból, ezért idővel szükségessé válik a cseréjük.

Hogy ez mikor következik be pontosan, azt nem lehet megmondani, mivel ez teljes mértékben a használat intenzitásától függ. Ha a babzsákfotelt két-három kisgyerek húzza-vonja nap mint nap, akkor ott biztosan hamarabb bekövetkezik majd, mintha egy felnőtt használná a könyvolvasgatáshoz.

Mennyi polisztirol gyöngyöt érdemes vásárolnunk az utántöltéshez?

Egy átlag felnőtt babzsákfotel mérete 200-250 litertől indul. Na már most, ha csak egy kevés rátöltésre van szükség, akkor elég lehet 50-100 liter polisztirol gyöngy is. Ha viszont az egészet le kell cserélni, akkor pont annyira van szükség, mint amennyi a töltet tömege.

Ha ez meg van adva a termék leírásában, akkor már van némi kiindulási pontunk. Abban az esetben viszont, ha nincsen, akkor addig kell rátöltenünk, ameddig nem érezzük kényelmesnek az ülőalkalmatosságot.