távirányító

Érdekes utat jártak be a távirányítók

Nagyon gyakran az űrkutatás és a hadiipar felfedezései átszivárognak a mindennapjainkba. Ennek az iparnak köszönhetjük például a távirányítót is. Kezdetben rádióhullámmal működtették, és távoli szerkezeteket indítottak be vele.

Ebből fejlődött ki napjaink jól kedvelt eszköze, mely nélkül ma már el sem tudnánk képzelni a műszaki dolgaink irányítását. A legújabb termékekig vezető út azonban hosszú volt, és több, egymástól jelentősen eltérő megoldást is kidolgoztak a mérnökök.

Így fejlődtek a távirányító eszközök

A rádiójeleken alapuló technikát először az infravörös frekvencián működő távirányító váltotta fel, ami jól használható megoldást jelentetett gyorsasága és egyszerűsége miatt. Úgy működött, hogy az irányítandó eszköz érzékelte a távirányítók gombjának lenyomását, majd a processzor ezt jellé alakította.

Hátrányként jelentkezett azonban az a tény, hogy a távirányítónak és a működtetni kívánt eszköznek látnia kellett egymást, azaz semmilyen fizikai akadály nem állhatott közéjük.

Ezután a gyártók többféle technológiával próbálkoztak. Első körben e kétfajta technológiát ötvözték, kiküszöbölve mindkettő hátrányát, és megtartva előnyeit.

Ma már rengeteg új megoldással rukkoltak elő a gyártók. Csatasorba állították a Wifi-t és a Bluetooth-t, ami hatalmas előrelépés volt a használhatóság szempontjából. Ezeknek a technikáknak a segítségével lehetővé válik az is, hogy csak mi tudjuk irányítani az eszközünket, semmilyen más eszköz ne zavarjon be.

A távirányító beszerzése ma már semmilyen nehézséget sem okoz

Alapigazság, hogy ami el tud romlani, az el is romlik, ezért előfordulhat, hogy a távirányítónk bemondja az unalmast. Vagy azért, mert mi rontottuk el – leesett, eltört, beázott – vagy esetleg elveszett. Vagy előrelátók vagyunk, és szeretnénk egy tartalékot belőle. Esetleg stílusváltás miatt szeretnénk egy modernebbet.

Számos távirányító bolt, webáruház foglalkozik a távirányítók árusításával, de akár beszerelésével, tanításával is. Elég, ha a megfelelő kulcsszavakkal rákeresünk, máris számos boltot fogunk találni, ahol megvásárolhatjuk ezeket az okos kis szerkezeteket, amik jelentősen megkönnyítik életünket.

A webshopok ügyfélszolgálata abban is a segítségünkre lehet, hogy melyik terméket kell megvásárolnunk. Ehhez elég a régi távirányítón található számot megadni, de a kapcsolódó műszaki eszköz pontos típusa is elősegíti a beazonosítást. A rendelést követően pedig jellemzően 1-2 nap alatt meg is érkezik a futár a kért eszközzel.