retek

Használjuk ki a tavasz első zöld levelű zöldségeit

Mi sem jobb, mint egy ízletes friss saláta vagy egy ropogós zsenge zöldhagyma? Feltöltenek energiával és pozitív érzéssel, hogy a tavasz bizony megérkezett, itt az ideje vitamin és ásványi anyag tartalékjainkat újratölteni, természetes forrásokból.

Milyen zöld levelűt keressünk a boltban?

Leghamarabb a saláta típusok jelennek meg, hisz elültetésük után 30 nap elteltével termést hoznak. Egy olyan sokoldalú zöld levelűről van szó, amely magában is ehető, levesben, szendvicsben vagy egyéb saláta-ételek alapanyaga lehet. Ugyancsak korai és számos formában felhasználható a spenót is, amit főleg főzelékként vagy smoothiek-ban találhatunk. De a salátával ellentétben, a spenót nem bírja a tartós nyári melegeket igy a tavasz a legalkalmasabb időszak, hogy kihasználjunk minden előnyét.

Ne felejtkezzünk meg a retekről és a friss zöldszárú hagymáról sem. Ezek kitűnőek egy reggeli mellé, de akár különböző salátákba is vághatunk belőlük. A listát tovább bővíthetjük a kelkáposztával, sóskával és a korai zöldborsóval.

Miért fontos, hogy zöld levelűeket együnk?

Elsősorban, mert rengeteg vitamint és tápanyagot tartalmaznak, magas a rost szintjük és alacsony a kalória tartalmuk, A, K és C vitaminok, beta-karotén és rengeteg antioxidáns típus, csak, hogy pár példát adjunk.

Ezen hatóanyagok hozzájárulnak testsúlyunk megtartásában, csökkentik a keringési rendszer megbetegedését vagy a 2-es típusú diabétesz kialakulását. Emellett, szerepet játszanak az immunrendszer erősítésében, ami kimondottan fontos egy olyan időszakban, amikor számos hűlést okozó vírusokkal kell szembeszállnunk.

Csökkenthető a halálozási ráta is, mert ezek a zöldlevelű zöldségek elősegítik a sejtek optimális működését és óvják őket a szabad gyökök káros hatásától.

Bármit is választunk a fenti listából, próbáljuk meg őket minél nyersebb állapotban fogyasztani, mert párolás, főzés és sütés során a vitaminok nagy része kifő, és csak elenyésző mennyiséget fogunk a szervezetünkbe juttatni.