Hogyan készítsünk egyedi festményt gyorsan, egyszerűen – fluid art technikával

Mindenki szereti, ha a lakás vagy a ház, amelyben él igazán szép, otthonos. Ennek érdekében a legtöbben kész home design termékeket vásárolnak, például párnákat, drapériákat, vázákat, egyéb dísztárgyakat, képeket, amelyek kellemesebbé teszik az enteriőrt. Pedig az utóbbiakat akár mi magunk is megfesthetjük, ezzel nem csupán széppé, de egyedivé is varázsolva az otthonunkat.

Igen, tudjuk, hogy nem mindenki Picasso, de nem is kell annak lenni, ugyanis létezik egy olyan festési módszer, amely egyszerű, gyors és amellyel az avatatlan kezek is csodákra képesek. Ez a fluid art!

Mi is az a fluid art?

A fluid art egy olyan új, kreatív ágazat a művészetek terén, amely nagyban különbözik az eddig ismert festőmódszerektől, hiszen alapvetően nem ecset segítségével kerül az anyag a vászonra – avagy a fluid art esetében leginkább a farostlemezre -, hanem egy úgynevezett öntéses, folyatásos technikával. Tehát, ha valaki eddig csak azért mondott le a festés öröméről, mert úgy gondolta, nincs hozzá kézügyessége, az fellélegezhet, mert a fluid arthoz alapvetően nem is szükséges.
Itt ugyanis a festéket önteni, folyatni, locsolni kell, amelynek következtében a színek gyönyörűen keverednek egymással és teljesen egyedi mintákat alkotnak. Ráadásul ennek a módszernek van még egy sajátossága, ez pedig a cellaképződés.

Ennek köszönhetően a festékben kisebb-nagyobb zárványok, cellák jönnek létre, amelyek még különlegesebbé teszik a kész alkotást. A legjobb pedig az, hogy nem létezik két azonos fluid art festmény, hiszen a festék terülését, keveredését és a cellásodás mértékét, pontos kinézetét képtelenség megjósolni, így ez a módszer, amellett, hogy az alkotás örömével ajándékoz meg, még a meglepetés – gyermeki – izgalmát is magában hordozza.

Hogyan készítsünk fluid art képet?

Aki ezek után maga is kedvet kapott ahhoz, hogy kipróbálja a fluid artot, annak nem kell mást tennie, mint beszerezni egy alapot, amire folyathat, néhány speciális fluid art festéket – érdemes egy kezdő szettet vásárolni – és már indulhat is az alkotás. Akik viszont bátrabbak, azok egyéb kiegészítőket és adalékokat is használhatnak, például csillámporokat, glittereket, az eszközök terén pedig bevethető a klasszikus ecsetektől kezdve, a szívószálon és fülpucoló pálcikán át, a szakácsfáklyáig szinte bármi, amire ránézve úgy érezzük, hogy bevonható az alkotás folyamatába.

Bár a fluid art a művészetnek egy nagyon szabad megnyilvánulási formája, azért itt is akadnak olyan alaptechnikák, amelyekkel érdemes megismerkedni, főleg az első kísérletezős időszakban.
Az egyik legnépszerűbb a kezdők körében valószínűleg – az egyszerű öntés mellett – a flip cup módszer, amelynek lényege, hogy a kiválasztott színű festékeket egy műanyag pohárba rétegesen beleöntjük. Például folyatunk az aljára egy kis rózsaszínt, majd arra jön egy réteg lila, egy kis aranya, némi fekete és így tovább.

A színek közé érdemes fehéret is önteni, hogy elváljanak egymástól a különféle árnyalatok. Amikor a pohár már majdnem tele van, ráhelyezzük a farostlemezt, majd egy hirtelen mozdulattal megfordítjuk az egészet, így a „vászon” lesz alul, rajta pedig fejjel lefelé a festékekkel teli pohár. A fordítás után érdemes várni 10-20 másodpercet, hogy a festék elkezdjen lefolyni, majd amikor úgy érezzük, egyszerűen emeljük fel a poharat és hagyjuk, hogy a festék szétterüljön a felületen. Ha nem vonná be az egészet – ez általában így van -, akkor óvatosan fogjuk meg a keret szélét és ide-oda mozgatva a vásznat, segítsük a festék terülését. Ennyi az egész.

A gyakorlottabb vagy bátrabb próbálkozók persze emellett az egyszerű technika mellet számos más módszert is alkalmazhatnak, de különféle eszközökkel is befolyásolhatják a minták kialakulását. A fluid artnak tényleg csak a képzeletünk szabhat határt – vagy még az sem!