Indul a kerti tó szezon

A kerti tó szezon és egyidejűleg a tavasz is hirtelen köszöntött ránk ebben az évben. Máris sok a tennivalónk a tavunk körül, ha idén igazán szép és kristálytiszta vizű tavat szeretnénk, amire mindenki irigykedik a környéken. Lássuk a teendőket fontossági sorrendben!

Évelő növények metszése kora tavasszal

Általában ősszel és február hónapban szoktuk visszavágni az évelő növényeket, de ha erre korábban még nem került sor akkor ezt most pótoljuk be. A metszést visszavágást végezzük alaposan és fordítsuk energiát arra is, hogy a levágott vagy a tél folyamán elhalt növényi részeket távolítsuk el. Érdemes teleszkópos tó ollót és merítőhálót is használni, hogy a mélyvízi zónába ültetett növényeket is elérjük. Legyünk akkurátusak! Minden növényi hulladék, amit a tóban hagyunk, terheli a tó vizét és növeli idővel az iszapképződést.

A halak etetésének megkezdésével várjunk a stabil 8C° vízhőmérsékletig, azonban a tó szűrése már megkezdhető. Természetesen a szűrőket is nézzük át a bekapcsolás előtt. Szükség esetén ilyenkor érdemes a szivacsokat cserélni benne.

Algairtás és iszapmentesítés áprilisban

A legnagyobb gonddal ápolt tó vize is algásodhat és idővel az iszapmentesítésről is gondoskodni kell. Tavasszal javasoljuk minden tó tulajdonosnak, hogy a komplex tókezelési eljárással tisztítsa meg a vizet. Ez a komplex eljárás több gondunkat is megoldja egy füst alatt. Elvégzi az algaírtást, a tóvíz és a benne lévő halak fertőtlenítését, valamint iszapfalót is tartalmaz.

A folyamat rendkívül egyszerű, ha például a Koi Mánia webshopból megrendeljük hozzá a szükséges szereket. Nem is kell feltétlenül tudnunk, hogy melyik lépéshez mi a legideálisabb tókezelő szer, ezt előre összeválogatták már nekünk, hogy a legjobb hatást érjük el. Mindössze azt kell megmondani, hogy pontosan hány köbméteres a tavunk. A tó mérethez fogják ugyanis porciózni nekünk a szükséges mennyiségeket. A csomagban egy leírást is kapunk, hogy melyik szer miért felelős és mikor kell kiszórni a vízbe, majd hány nap múlva a következő csomagot és mik a teendőink esetlegesen időközben.

A tókkezelés folyamán tehát megszabadulunk a zöld és fonalagától, de nemcsak ez fog történni, hanem a lerakódott iszapot is lebontja. A vízszűrőt közben persze működtetni kell.

Miért fontos a tavaszi tótisztítás?

Fontos, hogy tavassal, általában áprilisban ezt minden évben elvégezzük, mert ezzel nem csak a szép tiszta tó vízről gondoskodunk, hanem halaink egészséges élőhelyéről is. Az algák és az iszap elszaporodásával ugyanis teret engedünk a paraziták és az élősködők elszaporodásának. A halparaziták pedig könnyen megbetegítik kedvenc aranyhalakat, koi pontyokat, esetleg ha nagyobb tavunk van, akkor a tokhalakat is. Legyünk hát igényesek a tiszta vízre! Egyébként is sokkal szebb és jobb gyönyörködni a halak rajzolatában, ha kristálytiszta vízben úszkálnak.

Tóindítás a takarítás után

Az indító baktériumot évente kétszer szoktuk megelőzésként bevetni, de tavasszal mindenképpen ajánlatos, amikor a tó vize már stabilan tartja a 14C°-ot vagy afeletti vízhőmérsékletet. A baktériumot használhatjuk a tó szűrőjében vagy közvetlenül a tó vizében is. A tóindító baktériumra azért van szükség, hogy segítsen megküzdeni a tó vizében megtelepedett parazitákkal és ezáltal biztosítsa az egészséges tóvizet vagyis ezzel a lépéssel lesz teljes a tavaszi tótakarítás.

A takarítás után pedig tovább szépítgethetjük a tavunkat, amiben már csak a képzeletünk szabhat határt. Tavasszal ültethetünk új vízi növényeket is. A téli hónapok után úgyis lesz mit pótolni. Ha új lakókat is tervezünk telepíteni a tóba, hamarosan májustól azt is megtehetjük.