Kertünk okos kialakítása

Ha annyira szerencsések vagyunk, hogy kertes házban lakhatunk, akkor mindenképp érdemes kis időt szánni oázisunk minél kellemessebbé való tételére.

Nem szükséges nagy kertészkedési tudással rendelkezni, hogy pár növényt elültessünk vagy 2 kényelmes kerti fotelt ügyesen elhelyezzünk, de azért nézzünk meg pár hasznos tippet.

Hogyan alakítsuk ki a kertünket?

  1. Válasszunk virágzó növényeket, a változatos szín paletta nemcsak a kertet teszi kellemesebbé, hanem a szemnek is „jobban esik”. Nem muszáj rózsatövek metszésével vagy krizantém gyomlálásával törjük a fejünket, előnyős választásnak bizonyul egyes fűszernövények vagy kisméretű virágok elültetése is, mint például a csomboré, rozmaringé vagy petúniájáé. Virágaink garantáltan vonzani fogják a méheket és egyéb hasznos rovarokat melyek gondoskodni fognak a beporzásról és a „takarításról”.
  2. Használjuk fel komposztként a kívánatlan kártevő növényeket, igy megakadályozva a gazok kinövését is.
  3. Nagyobb hatás elérése végett csoportosítsuk a hasonló színű és levélzetű növényeket. Játszódhatunk a formákkal és a keretekkel is, kedv szerint. Ez kissé nehéz lehet, mert nagyon sok dologra kell odafigyelni a kertben.
  4. Adjunk a kerthez egy kis „művészetet” – igen, a kertitörpék is idetartoznak, de bármilyen szobor, nem rozsdásodó fém dekor elem életet adhat a kertnek.
  5. Használjunk színes cserepeket vagy kreatív konténereket a növények elültetésekor, akár kontraszttal is játszódhatunk, vigyázva, hogy a kívánt elem előnyben részesüljön.
  6. Jó ötlet ehető és gyógyhatású növényeket ültetni, hisz ezek nemcsak jól mutatnak, hanem fel is használhatjuk őket a főzéshez, teához vagy a komisz szúnyogok távoltartásához.
  7. Alkossunk harmóniát a színek ismétlése által – vagyis ültessünk például többféle lila virágot egy helyre.
  8. Válasszunk egy fókuszpontot, lehet ez egy kertiszobor vagy a kerti bútor, és úgy ültessük el a növényeket, hogy afelé irányuljon a figyelem.
  9. Ne essünk túlzásba, azaz ne tömjük tele a kertet csak azért, hogy színesnek vagy gazdagnak mutasson, ez a fenntartás szempontjából is nagyon fontos.