macska póráz

Macska pórázon való sétáltatása

Lehet, hogy nekünk még furcsa dolognak tünhet doromboló négylábúak kutyához hasonlóan való sétáltatása, de külföldön senkit sem zavar, sőt nem is bámulnak meg. Igaz, egy macska sétáltatása közel sem úgy zajlik le, mint egy kutyáé, hisz teljesen más természetű állatokról van szó. Ha mégis belevágnánk, akkor érdemes pár tanácsot figyelembe venni.

Ezek az állatok amúgy is nagyon kedvező hatással vannak ránk, sokan például hisznek abban, hogy megszabadítanak minket a negatív hatásoktól.

A pórázon való sétálás megtanításához jóval több időre lesz szükségünk – macskánk szeszélyességétől függően, de türelemre is. Ezért ajánlott még kiskorában hozzászoktatni a pórázhoz, ha mindenképp igy szeretnénk sétálni.

Mit (ne) csináljunk, ha pórázon akarunk sétálni cicusunkkal?

  • Válasszunk inkább hámot egy egyszerű nyakörv helyett, mert utóbbiból könnyen kibújhatnak. Ha felraktuk rá a hámot, ne feszítsük túlságosan meg.
  • Sok-sok falatkával szerelkezzünk fel. Minden olyan alkalmat jutalmazzunk, főleg az elején, amikor a macska nem próbál kibújni a hámból, vagy nyugodtan viseli azt.
  • Adjunk elegendő időt, hogy megszokják a hámot és a pórázt. Legelső próbáknál biztos nagy lesz az elégedetlenség, de ha minden nap kicsit foglalkozunk ezzel a feladattal, akkor nagy esélyünk van, hogy a hám és a póráz nem fog stresszes pillanatokat jelenteni.
  • Ha sikerült a hámmal és pórázzal való barátkozás, akkor engedjük macskánkat szabadon sétálni, azaz ő sétáltasson minket és nem fordítva. Magyarul engedjük szabadra a pórázt, hadd menjen amerre akar, és egy pozitív élményt kössön a pórázon való sétához.
  • A séta pillanatát is érdemes jól megválasztani, hisz, ha nagy zaj és más gazdik is sétálnak kint kedvencükkel, akkor nagyon sok zavaró tényező közbeléphet sétánkba.

Minden esetben, legyen nálunk víz, falatka és a nyakörvön legyen feltüntetve az állat és a gazdi azonosítója. Fontos, hogy a sétát olyan időpontra tegyük, amikor macskánk nem sziesztázik vagy más játékkal van elfoglalva. Ha számos próbálkozás után nem hajlandó sem hámot, sem a pórázt megtűrni, tanácsos kis szünetet tartani és pár nap elteltével újra próbálkozni.