nft

Mi az NFT és hogyan használják?

A kriptovaluták világa már a következő nagy dologról beszél, mégpedig az NFT-ről. A 21. század fénysebességgel növekvő digitális környezete továbbra is zseniális újításokkal nyűgözi le az embereket.

Kétségtelenül az NFT az elmúlt hónapok egyik legforróbb témája. A hírek, információk és az emberek sok-sok véleménynyilvánítása után még mindig kíváncsiak vagyunk, mi ez a felhajtás?

Mi az az NFT?

Röviden, az NFT – Non-fungible token – az egyetlen ilyen típusú digitális eszköz, amelynek hitelessége a blokklánc technológiában ellenőrizhető, ezért cserélhető, gyűjthető vagy kereskedhető. Mindenféle digitális művészeti formában létezik, a legnépszerűbbek a képek, a rövid videók, a Twitter-üzenetek és – bármilyen hihetetlennek is hangzik – minden más, amit az interneten találunk, és egy bizonyos értékhez társítunk.

Az NFT-k nagy ajtót nyitnak a művészek, befolyásolók és cégek előtt. Lehetőséget kapnak arra, hogy profitot termeljenek digitális eszközök létrehozásával, amelyeket a befektetők és gyűjtők új hulláma vezette be a piacra.

Mit jelent az, hogy egy NFT-eszköz nem helyettesíthető?

A kérdés megválaszolásához először is tisztáznunk kell, mely eszközök helyettesíthetők. A legkézenfekvőbb példa a fizikai pénz, amely azért cserélhető, mert van egy meghatározott értéke, amely a csere után megmarad.

Vagyis ha egy 100 BGN bankjegyet két 50 BGN bankjegyre vagy öt 20 BGN bankjegyre cserélnek, vagy nem számít, milyen fizikai formában adják vissza a BGN-t, az eredeti értéke megmarad.

Egy másik példa az átváltható fizikai eszközre az arany. Ami a digitális környezetet illeti: egy bitcoin értékben mindig egyenlő egy másik bitcoinnal. Bár a kriptovaluták árai folyamatosan változnak, a felcserélhetőségnek ez a tulajdonsága alkalmassá teszi őket arra, hogy számos tranzakcióhoz biztonságos mérőeszközként használják őket.

Az NFT-k ezzel szemben az átváltható eszközök teljes ellentéte. A kriptovalutákkal ellentétben minden token egyedi és pótolhatatlan, így lehetetlenné teszi, hogy az egyik NFT pontosan ugyanaz legyen, mint a másik.

Hogyan érhető el és bizonyítható az NFT egyedisége?

Minden token egyedi, nem átruházható azonosítót tartalmaz sorozatszám formájában, amely megkülönbözteti a többi tokentől. Ez egyfajta digitális útlevélhez vagy tanúsítványhoz hasonlítható. Bizonyított hitelessége a nyilvános blokkláncnak köszönhetően valósul meg.

Az NFT-k fizikai megfelelői a gyűjthető tárgyak, például térképek, figurák, képregények és egyebek lennének. Vagy lehetnek műalkotások híres művészek festményeiként.

Végső soron egy bitcoint, annak ellenére, hogy folyamatosan változó ára van, be lehet cserélni egy másik bitcoinra. Azonban egy egyedi gyűjtői Yu-Gi-Oh kártya vagy bármely más egyedi kártya nélkülözhetetlen. Ha kicseréled egy másik, hasonlóan ritka kártyára, akkor egy merőben más termékhez jutsz.

Hogyan vásárolhatok NFT-t? Melyek a legmegbízhatóbb platformok?

Aki az NFT-k világába szeretne kalandozni, befektetéstől vagy gyűjtői nézőponttól függetlenül, először meg kell ismerkednie és be kell szereznie a következő eszközöket:

  • Digitális pénztárca, amely lehetővé teszi NFT és kriptovaluták tárolását. A legtöbb pótolhatatlan token szolgáltató elfogadja a kriptovalutákat fizetési lehetőségként, az Ethereum a leggyakoribb.
  • Ez azt jelenti, hogy először kriptovalutát kell vásárolnia. Sokféleképpen vásárolhat egyet, és minden vállalat más-más előnyt kínál. Győződjön meg arról, hogy elkészítette a fizetési lehetőséget hitel- vagy betéti kártya formájában, és keresse meg az Ön számára legmegfelelőbb webhelyet: eToro, Kraken, Coinbase és most még a PayPal is. Ezután már nincs más dolgod, mint betölteni a választott kriptovaluta pénztárcát.
  • Miután beállította és feltöltötte pénztárcáját, számos NFT-vásárlási és -megosztó oldalt használhat. A platformokon a vásárlások főként aukciós formában történnek. Jelenleg a legnagyobb NFT-piacok az OpenSea.io, a Foundation és a Rarible.

Rendelés előtt érdemes alaposan utánajárni, hogy mit és kitől vásárol. A vásárlók és gyűjtők nagy forgalmának köszönhetően néhány művész áldozatul esett a hamisítóknak, akik engedély nélkül árusítottak utánzatokat vagy másolatokat.