Miért egyre népszerűbb az elektromos cigaretta?

Az elektromos cigaretták már a 2000-es évek elején felbukkantak, Magyarországon igazán azóta lettek kelendők, mióta betiltották a vendéglátóhelyeken és más egységekben a dohányzást. Napjainkban is elsődlegesen azok használják, akik a munkájuk miatt nem tudnak hagyományos dohánytermékeket használni, vagy éppen le szeretnének szokni azokról.

Hogyan működik az elektromos cigaretta?

Az elektromos cigaretta modellek közül többféle változat vásárolható meg a magyar piacon, ezek kinézetre sokszor nagyon eltérnek, a működésük viszont hasonló. Az e-cigaretta a valódi cigit megjelenését másolja, de tartalmaz egy újra tölthető akkumulátort, egy elektromos fűtőszálat és egy utántölthető párologtató patront.

Amikor a szánkba vesszük az elektromos cigit, az elektronika érzékeli ezt, és felhevíti a fűtőszálat. Ennek hatására a patronban található folyadék párologni kezd, amit hasonlóan le tudunk tüdőzni, mint a cigi füstjét. A patron tartalmazhat nikotint, de akár nikotinmentes ízanyagot is. Ez utóbbinak célja, hogy ne terheljük a testünk a nikotinnal, viszont az ízesítés miatt finomnak érezzük a használatát.

Az elektromos cigikbe való patronokra mára már külön iparág épült ki. Ez az úgynevezett e-liquid, ahol ugyanúgy vannak nikotinos is nikotinmentes változatok is. Az elérhető ízek száma pedig több száz is lehet, melyek között megtalálhatók a hagyományos gyümölcsös ízek, de létezik csokoládé, likőr, menta, koktél és sokféle más változat is.

Miért olyan népszerű az elektromos cigaretta?

Már az e-cigik ára nagyot csökkent, és sokkal megbízhatóbbá is váltak. Az egyetlen állandóan újra töltendő dolog a patron, ezeket a különféle e-liquid boltokban lehet beszerezni. Az akkumulátort időnként le kell cserélni, de ez viszonylag olcsó tétel, ráadásul nagyon sokáig bírja használatot.

Maga az e-cigaretta teste és elektronikája nagyjából elronthatatlan, és ha kicsit vigyázunk rá, akkor sokáig el tudja látni a feladatát. Az e-cigi népszerűsége főként abban rejlik, hogy a segítségével folytatható az a kényszercselekvés, ami a valódi cigi elszívásához társul, de mégsem jut be a szervezetbe a dohányzás során keletkező nagyon sok káros anyag.

Figyelem! Ez a cikk nem számít az elektromos cigaretta vagy hozzávalói reklámjának, csupán a tájékoztatást szolgálja!