Miért fontos a kényelmes alvás?

Ahogy nem tudunk élelem, ital és levegő nélkül létezni, alvás nélkül sem élhetünk sokáig. Az egyik legdurvább kínzások egyike az alvásmegvonás. Az alvásra a szervezetnek nagyobb szüksége van, mint egy falat kenyérre, ugyanis az étel hiányát tovább el tudja viselni a szervezet, mint az alvásmegvonást.

Az alváshiányba ugyanis hamarabb bele lehet halni, mint az ennivaló hiányába. Éhezni tovább tudunk, mint ébren lenni.

Egészségügyi kockázat

Átlagosan a felnőttek alvásigénye 8 óra, és ha rendszeresen ennél kevesebbet alszunk, akkor ennek súlyos egészségügyi kockázata van. A kialvatlanság nagyon káros szervezetünkre, mert nem tudunk regenerálódni. Fontos a testünknek, lelkünknek, de a legfontosabb az agyunknak.

Az orvosok nem győzik hangsúlyozni, milyen komoly dolog az alvás fontossága. Ha éjjel nem tudjuk a nappali információkat feldolgozni, akkor nem tudunk felkészülni a másnapra sem, ezért nagyon fontos az alvás és az álmodás.

Kényelmes ágy

Mivel életünk harmadát alvással töltjük, ezért nem mindegy, hogy milyen az ágyunk. Lehetőleg egy olyan kárpitozott ágy típust válasszunk az ágy vásárlás során, aminek nagy az alapterülete, kényelmesen kinyújtózhatunk rajta.

Ne felejtsük el, hogy az éjszakai alvásunk rányomja bélyegét a másnapunkra. Ha nem tudtuk kipihenni magunkat, kialvatlanok vagyunk, akkor nem fogunk tudni jól teljesíteni a munkahelyünkön vagy az iskolában.

Matracunk inkább kemény legyen, mint puha. Jó megoldás a kinyitható kanapé is, de erre tegyünk egy vékony matracot alváskor, hogy ne törjön ki a derekunk, és ne úgy ébredjünk fel reggel, mint akit összetörtek.

Az ágy fejlődése

A mai, modern ágyak igen nagy fejlődésen mentek keresztül. Az őskorban, és még nagyon sokáig szó sem volt ágyról. Az ősemberek egymással és a kutyákkal összebújva aludtak, melegítették és védték egymást a barlang padlóján egy halom összehordott levélkupacon kuporogva.

A középkorban is még együtt aludtak az emberek, általában a ház legnagyobb szobájában, takarókra és köpenyekre leheveredve. A szolgálók együtt aludtak uraikkal.

A mai értelemben vett ágyak a 15. század körül kezdtek kialakulni, ekkor jelentek meg a fából készült ágykeretek, amibe szalmazsákokat tettek.

Ma az egész világon nagy népszerűségnek örvend a kontinentális, az úgynevezett boxspring ágy. A hagyományos ágyrács helyett itt az alap egy rugós mag, amelyet egy biztonságos fa szerkezet tart, majd erre kerül a rugós matrac.

A luxus minőségű ágyak segítségével lefekvéskor úgy érezzük, mintha a felhőkön lebegnénk. A memóriahabos a fedőmatrac alátámasztja és megtartja a gerincet. Pihenten kelhetünk fel belőle reggel.