Miért fontos a weboldal üzemeltetés?

Szerverek elhelyezése

Összességében minden weboldalt amit az interneten elérünk egy-egy szerver szolgálja ki, általában egy szerverfarmot, szerver központot kell elképzelnünk, ahol rengeteg szerver helyezkedik el kontrollált környezetben.

Mit jelent a gyakorlatban a kontrollált üzemeltetés?

Beállított hőmérsékleten és páratartalmon üzemeltetik a szervereket az optimális üzemeltetés miatt. Gondoljunk bele, amikor használjuk a számítógépeinket, akkor egy-egy intenzív munka alkalmával a számítógépünk felmelegszik, hiszen dolgozik és a háttérben számításokat végez.

A lakások többségében télen-nyáron megközelítőleg 25°C van, ameddig egy szerver teremben 20-21°C az ideális, éppen a hűtés miatt. Vannak különböző free cooling rendszerek, amelyet a szerver üzemeltetők leginkább használnak, hiszen télen a kinti hőmérsékletet lehet használni, természetesen levegőtisztítás után.

Weboldal üzemeltetés

Tehát, már ismerjük, hogy a szervereket hogyan üzemeltetik és hol találhatóak, ezeken a szervereken érhetőek el a weboldalak. Mint minden számítógép képes a túlterhelésre, ekkor szakaszosan vagy egyáltalán nem működnek, ebben az esetben a weboldalak sem elérhetőek.

Ezért fontos, hogy olyan szakemberre bízzuk a weboldal üzemeltetés feladatát, akik rendszer szinten tisztában vannak a szerverek és különböző szoftveres megoldásokkal, hogy a legmegfelelőbb szolgáltatást tudják nyújtani, azaz a weboldal mindig elérhető legyen.

Különböző weboldalak

Különböző oldalak vannak, ilyen pl.: webshopok, blogok, céges oldalak. Gondoljunk csak bele, ha egy személyes blog nem elérhető 1-2 órán keresztül, akkor lássuk be: nem dől össze a világ.

Nézzünk meg egy másik eshetőséget is: van egy webáruházad és éppen Black Friday van, azaz rengeteg vásárló böngészi éppen az oldalt. Ha itt kiesik egy oldal és nem elérhető, akkor a webáruház tulajdonos elég nagy összegtől is képes elesni.

Biztonsági mentés

Biztonsági mentésre minden esetben szükségünk van, hogy egyetlen adatunk se vesszem el, akár csak egy szerverfarm leégése esetén. Sajnos 2019-ben történt már ilyen, amikor egy komplett szerverfarm leégett, több szolgáltatónak okozva ezzel kellemetlen heteket. Persze csak azoknak, akik nem gondoskodtak biztonsági mentésről. A legjobb az, ha az adataink egy másik országban elhelyezkedő szerverfarmon is elérhető.