a fa az egyik legjobb természetes anyag

Mikor jön jól egy faház?

Gyakran szembesülünk azzal, hogy a ház, amelyben lakunk, előbb-utóbb kicsinek bizonyul. Egyszerűen nem tudunk mindent úgy elpakolni, hogy ne legyen szem előtt. Hiába selejtezünk, akkor is vannak olyan dolgaink, melyekre, ha ma nem is, de holnap valószínűleg szükségünk lesz, semmiképp nem szeretnénk kidobni.

Lecseréltük a kanapét, de a régi sem rossz annyira, hogy ki kelljen dobni. Vagy például nagyobb hűtőt veszünk, azonban a régi is még jól működik, de a házban már nincs hely, ahol bekapcsolhatnánk.

Legjobb megoldás ilyenkor, hogy a kertünkben építünk egy faházat, ami majd igen sok mindent elnyel. Emellett a kint használatos eszközeinket is védi az időjárás viszontagságai, de akár a kíváncsi tekintetek elől is.

Tervezés

A legelső dolog, mielőtt bárminek is nekifognánk, a tervezés. Első körben eldöntjük, hogy hol szeretnénk felépíteni a házat, hol lesz a legjobb helyen, hol fér el kényelmesen. Mekkora legyen a mérete, milyen célra szeretnénk használni, milyen vastag legyen az oldalfala, milyen legyen a ház stílusa, színe stb.

Ha mindezt kitaláltuk, akkor fel kell keresnünk olyan vállalkozásokat, melyeknek a faház építés a profiljuk. Szerencsére ez ma már az internet korában semmiféle akadályba nem ütközik. Ha bármiben elakadunk, ezek a cégek szívesen segítenek a tanácsaikkal.

Alapozás

Mint minden jó dolgot, ezt is meg kell alapozni. A faházunkat mindenképp egy erős beton alapra kell építeni, hogy stabilan álljon, ne ázzon be. Erről az épületet szállító cég részletes tájékoztatást ad.

Alapvető szabály, hogy az alap mindenképp legalább akkora legyen, mint a felépítendő ház. Erre célszerű egy bitumenes védőréteget tenni, ami szintén a szigetelés miatt fontos.

Felépítés

Ha megvan a szilárd és jó alap, máris felépíthetjük rá a megvásárolt házat. Ha ügyesek vagyunk, akár egyedül is menni fog, de természetesen, amikor van segítségünk, akkor gyorsabban végzünk. Arra figyelni kell, hogy az oldaltetővel rendelkező faházaknál megfelelő irányban szereljük fel a tetőszerkezetet.

Amikor sikeresen telepítettük a faházunkat, akkor a felületkezelés a következő lépés. Mivel a tervezésnél már gondosan kiválasztottuk a színét, már csak fel kell kenni a festéket, amit bőven elegendő 1-2 év után felújítani, mert azért az időjárás viszontagságai ennyi idő után meglátszik rajta.

Ha mindezzel megvagyunk, birtokba vehetjük a vadiúj faházunkat. Arra biztosan számíthatunk, hogy akármilyen nagyságú modellt is választunk, előbb-utóbb azt is telerakjuk a dolgainkkal.