Milyen étel termoszt vegyünk?

Mindannyian tudjuk, milyen nehéz összeegyeztetni az egészséges életmódot a néha már túlzsúfolt napjainkkal. A folyamatos rohanásnak köszönhetően nem alszunk eleget, és ami még fontosabb, nem táplálkozunk megfelelően. Kapkodva, rohanva eszünk, vagy bekapunk valamit a közeli gyorsétteremben, ami rövid és hosszú távon is kihat arra, hogy hogyan érezzük magunkat a bőrünkben.

Ez azonban könnyedén elkerülhető, ha például egy kicsit korábban felkelünk, és megfőzzük az aznap elfogyasztandó ételeinket. Ezeket pedig egy légmentesen záródó étel termoszba csomagoljuk, amelyek akár 4 órán keresztül is képesek megőrizni a kedvenc fogásaink hőmérsékletét. Ráadásul a cseppmentesen zárható fedélnek köszönhetően nem folyik ki belőlük semmi sem az utazás közben.

A piacon azonban számtalan ilyen termék található, így nehéz lehet kiválasztani azt az egyet, amely ideális lesz a maradékok vagy az előre elkészített ételek elcsomagolására. Ezért is gyűjtöttük össze a mai cikkünkben azokat a tényezőket, amelyekre érdemes odafigyelni termosz választás közben.

Anyag

A termosz belső kamrája és a külső fala közötti részben vákuum található, így a hő se vezetéssel, se keveredéssel nem áramolhat közöttük, és ennek köszönhetően képes megtartani a tárolt élelmiszerek hőmérsékletét hosszú órákon keresztül.

Na, de itt jön a lényeg. A legtöbb esetben a belső kamra és a termosz külső fala is rozsdamentes acélból készül, mivel ez az anyag nem veszi át az ízeket és a szagokat. De akadnak olyan olcsóbb modellek is, ahol a belső kamra műanyag vagy üveg borítással rendelkezik, így ezek nem lesznek olyan tartósak, mint a teljesen rozsdamentes acélból készült társaik.

Kapacitás

A legtöbb étel termosz kapacitása általában fél liter, ami azt jelenti, hogy nem igazán alkalmasak olyan helyzetekben, amikor nagyobb mennyiségű ételt szeretnénk magunkkal vinni, például egy családi kirándulásra. De tökéletesen belefér akkora adag, hogy azzal kihúzhassunk egy munkanapot, vagy a gyermekeink egy iskolában eltöltött napot.

Könnyű tisztíthatóság

A rozsdamentes acél termosz nem szívja fel az illatokat és az ízeket a tárolt ételekből, így a benne felgyülemlett szennyeződésektől való megszabaduláshoz szimplán csak mosogatószeres vízzel kell kimosnunk. Némelyik modell ugyan berakható a mosogatógépbe is, de ezzel mindenképpen óvatosnak kell lennünk, mivel ez a berendezés könnyen tönkreteheti a vákuumot.