Milyen kérdések merülnek fel a szeméttel kapcsolatban?

A 21. század egyik legnagyobb problémája az úgy nevezett szemétkérdés. Ez azonban nemcsak napjainkban kulcskérdés, de szinte az ember megjelenésével egyidőben már felmerült. Hiszen a barlangok környékét tisztán kellett tartani, hogy a vadállatokat ne vonzza oda hulladék.

Kidobás vagy újrahasznosítás

Mindenki előtt világos, hogy nem minden szemét, ami annak látszik, illetve ami egyeseknek szemét, az nem biztos, hogy másnak is az. Mostanában bevett gyakorlat, hogy a nem használt ruhákat, cipőket, felajánljuk másoknak.

Zero waste csoportok alakulnak, hogy a kereslet és kínálat megtalálja egymást. Bár ma már törvényileg tiltott, de a központilag szervezett lomtalanításokkor az elszállítást megelőzően a lomisok átválogatják a mások által kidobott hulladékot, bútorokat, működőképtelen, de akár még működőképes háztartási gépeket.

Kirakodóvásárokon, piacokon is találkozhatunk használt terméket árusítókkal. De nem kell messzire menni, igen népszerűek a használt ruha boltok is, ahol sokkal olcsóbban juthatunk jó minőségű, gyakran egyedi, különleges ruhadarabokhoz.

Átválogatás

A 19. században Kispest-Pestszentlőrinc határában alakítottak ki egy olyan szemétfeldolgozó telepet, ahol nemcsak gyűjtötték, de átválogatták és feldolgozásra továbbértékesítették.

A műanyagok megjelenése előtt könnyebb volt a szemét újrahasznosítása, mint manapság. Akkoriban teljesen más volt a szemét összetétele, nem tartalmazott környezetkárosító dolgokat.

Szemeteszsák

Ma, a háztartásokban napi szinten – remélhetőleg szelektíven – gyűjtjük a hulladékot. Külön zsákba, majd kukába tesszük a papírt, a műanyagot, üveget, fémet, a háztartási szemetet.

Erre a célra sokféle zsák áll rendelkezésünkre.

Különféle méretű zsákokat vásárolhatunk az uzsonnás tasaktól kezdve az óriás méretűig, a vékonytól a vastagig, az átlátszótól a feketéig, színesig.

Mindegyiknél fontos azonban, hogy a célnak megfelelő vastagságú legyen, ne szakadjon könnyedén. Mivel ezeket általában tekercsben árulják, az is nagyon fontos, hogy jól el tudjuk egymástól választani őket, csak a perforáció mentén szakadjanak. Célszerű olyat vásárolni, amibe szalagot húztak, így a zsák száját össze tudjuk kötni, nem borul be a szemét a kukába helyezéskor, ritkábban kell kimosnunk a kukát.

Kifejezetten praktikus, jól használható a napjainkban egyre elterjedtebb, illatos szemeteszsák. Kellemes illatával biztosítja, hogy a szemetesünk környékén ne legyen büdös. Ez nemcsak kis lakásoknál ideális, de a manapság egyre gyakoribb amerikai konyhás lakásokban is.