babakarám

Mire jó a babakarám?

Akinek már hempergő, kúszó-mászó gyermeke van, pontosan tudja, milyen fontos, hogy biztonságban tudja a kicsit. Ha már képesek egyedül a helyváltoztatásra, mozgásfejlődésük érdekében le kell őket tenni a földre, hogy kedvükre mozoghassanak, gurulhassanak, mászhassanak.

Mivel nem lehetünk mindig mellettük, és azt sem szeretnénk, hogy bajuk essen, célszerű egy biztonságos hely kialakítása a lakáson, erkélyen, kerten belül. Ezt a célt szolgálja az úgy nevezett babakarám.

A babakarám ötféle előnye

Nézzük, milyen előnyökkel is rendelkezik egy babakarám:

Biztonság: A kicsik a babakarám biztonságában szabadon mozoghatnak játék és mozgás közben. Ha ebben kezdenek el mászni, nem fordulhat elő velük olyan, hogy magukra rántanak valamit, beütik magukat valamilyen bútor élébe, szélébe, nem gurulnak le a lépcsőn, nem égetik meg magukat. Nem húzzák magukra a kisebb-nagyobb tárgyakat, nem borítják ki pl. a virágföldet stb.

Stabilitás: Az erős fából készült termékek lehetőséget nyújtanak arra is, hogy a kisgyermek abba belekapaszkodva felhúzhassa magát, felállhasson, gyakorolja az állást, majd – szintén a rácsba kapaszkodva – már önállóan megtehesse első lépéseit és elindulhasson.

Kerítés funkció: Néhány terméket könnyedén a falhoz lehet rögzíteni, mint biztonsági kerítés is funkcionálhat, így elkerülhetjük a közvetlen veszélyt jelenthető, balesetet okozható eseményeket.

Átláthatóság: Ha amerikai konyhás lakásban élünk, úgy keríthetünk el egy területet gyermekünknek, hogy miközben nem csak mi tarthatjuk szemmel, de ő is lát minket, megfigyelheti, mit csinálunk. Nincs egyedül, mi is végezhetjük a házi munkákat, közben beszélgethetünk vele, láthatjuk, mivel, hogy játszik.

A babakarám formái, fajtái

A több éve tartó tervezések eredményeképp több féle babakarám, babakerítés került kialakításra. Mivel a tervezők úgy gondolták, hogy bár a járóka igen praktikus, azonban hosszú távon nem ad elegendő helyet és teret a kis örökmozgók mozgásához, ezért kezdték el kialakítani a babakerítéseket, babakarámokat, amik már lényegesen nagyobb teret adnak a lurkóknak. Általában nyitható résszel, ajtóval is rendelkeznek.

Vannak olyanok, melyek 6, illetve 8 elemből állnak, alakjuk, méretük változtathatók, a részek külön-külön is felhasználhatók, ezáltal, ha a falhoz rögzítjük, kerítésként funkcionál. Szabad téren és lakásban is egyaránt hasznos, praktikus megoldás.