selective focus photography of person holding turned on smartphone

Mobiltelefonunk kijelzőjének a védelme

2019-ben az eNET.hu kutatása szerint Magyarországon az okostelefonok használatának a száma elérte az 5,3 millió embert. 2022-ben ez a szám bőven megemelkedett. Ezek a készülékek 50 000 Ft-tól érhetőek el, jellemzően ezek andorid vagy IOS szoftvert futtató készüléket. Ezekben a mobilokban közös pont, hogy hatalmas kijelzővel rendelkeznek, nem csak SMS-re és hívások lebonyolítására használhatóak, hanem böngészhetünk vele az interneten, e-mailezhetünk rajta és különböző alkalmazásokat telepíthetünk rájuk.

Kijelző méretek

A legtöbb kijelzőnek a mérete 3,5 col-tól indul (pl.: Apple iPhone 4), de természetesen nem ez a legnagyobb méretű kijelző, amely elérhető a piacon. Apple márkán belül 2021 év szeptemberében jött be az iPhone 13 Pro Max, aminek a kijelzője már 6,7 col-os, aminek a felbontása pedig: 1284x2778 pixel. Ha megnézzük a Samsung zászlóshajóját, akkor érdemes megnéznünk a Galaxy S22+ sorozatot, amelynek a kijelzőjének a mérete 6,7 col és pixelek tekintetében a felbontása: 1080x2340.

Kijelző csere árak

Egy leesés következtében könnyen sérülhet a mobiltelefon kijelzője és sajnos ez a legnagyobb tétel egy telefon javítás tekintetében, esetleg még szoros helyen lehet a teljes alaplap cserével, de lássuk be, hogy egy esés következtében a törésnek nagyobb az esélye, mint hogy az alaplapja sérül a telefonnak.
A smartclinic oldalán egy iPhone 13 Pro MAx kijelző cserének az ára eléri a több mint 150 000 Ft-ot, míg a telefon ára 450 000 Ft körüli összegért lehet a miénk.

Megelőzés, védelem

Az előbbi sorokat elolvasva arra a következtésre juthatunk, hogy érdemes a kijelző védelmével foglalkoznunk, ugyanis rengeteget spórolhatunk vele. Léteznek az úgynevezett üvegfóliák, amit viszonylag egy kis rutinnal könnyebben felhelyezhetünk a készülékre, de mindenképpen körültekintést és minimális gyakorlat szükségeltetik. Ha egy üvegfóliát feltettünk, akkor 2-3 hónapig stabilan védheti a kijelzőnket, de csak addig, ameddig egy nagyobbat nem esik, mert bizony könnyen törik, de ennek éppen ez a lényege. Úgy kell elképzelni, mint légzsákot az autónkban. Persze mondhatjuk, hogy inkább ez törjön mint a kijelzőnk, ami igaz is, de egyszerűbb feltenni egy hydrogél fóliát, ami anyagát tekintve törhetetlen és a fólia felhelyezése sem olyan nehézkes, mint egy sima üvegfóliáé.