Ismerkedjünk meg a családállítással!

A családállítás egy hatékony terápia, amelynek segítségével a páciens rövid időn belül képes elérni a problémák gyökereit. A konstellációban elhelyezett csoporttagok közötti interakció ugyanis gyorsan feltárhatja a mögöttes konfliktusokat. De a módszer talán egyik legegyedibb aspektusa az, hogy a páciens alig beszél közben. A legtöbb esetben csak megfigyelőként van jelen, hiszen miután ő felvázolta a helyzetét, és kiválasztásra kerültek azok a csoporttagok, akik megtestesítik a rokonait vagy az ismerőseit, már a dolgok maguktól történnek.

A csoporttagok ugyanis ilyenkor bizonyos érzeteket, érzéseket élnek át a helyükön, amit felszínre is hoznak. Abban az esetben pedig, ha a páciens nem találta megfelelőnek az ebből adódó történéseket, akkor a facilitátor azáltal próbálja meg rávezetni a megoldásra, hogy oldó mondatokat és hiányzó személyeket von be, illetve megváltoztatja a jelenlegi a képviselők helyét.

Sokk és trauma esetén is hasznos

A kihívásokkal teli élethelyzetekben, mint amilyen például a sokk vagy a trauma, rendkívül nehéz túllendülni a dolgokon. A legtöbbször ugyanis ezeknek az eseményeknek köszönhetően negatív attitűd alakul ki bennünk az élettel kapcsolatban. A félelmeink pedig átveszik a hatalmat felettünk, amelynek köszönhetően folyamatosan arra összpontosítunk, hogy nehogy újra átéljük azt az adott történést.

De sokakkal az ellenkezője is előfordul, vagyis felmerül a késztetés a trauma hatásainak megoldására, ami azt eredményezheti, hogy olyan helyzetek felé vonzódunk, amelyek bizonyos mértékben hasonlítanak az eredeti eseményhez.

A családállítás azonban hatékony segítséget nyújt abban, hogy megbirkózzunk ezekkel a megrázkódtatásokkal, újra kapcsolatba kerüljünk más emberekkel, és a jövő felé tekintsünk, ne a múltban éljünk.

A családi konstellációs terápia Magyarországon

A családállítás Budapest és az ország más egyéb nagyvárosainak területén is rendkívül keresett. Ha tehát beírjuk a Google keresőjébe a dedikált kulcsszót, akkor számtalan lehetőségre bukkanhatunk, amelyek között az egyéni terápia is szerepel.

Ennek a mechanizmusa lényegében hasonlít a csoportos foglalkozáséhoz, annyi különbséggel, hogy itt különböző tárgyak jelenítik meg a család vagy az egyéb problémás csoportnak a tagjait. kapcsolatrendszeren belül, mint amilyen például a család is.